Μονάδες Υγείας
Αργυρούπολης
Αθηνών

 • iatreio2
 • ktirio2
 • saloni2
 • saloni
 • iatreio

Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα

 1. spondylitis 01Είναι μία επώδυνη, χρόνια φλεγμονώδης πάθηση, που προσβάλλει κυρίως την σπονδυλική στήλη.
 2. Προσβάλλει συχνότερα τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες σε αναλογία 3:1.
 3. H μέση ηλικία έναρξης των συμπτωμάτων είναι τα 26 έτη.
 4. Η παρουσία ενός συγκεκριμένου γονιδίου (HLA-B27) αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από την Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα.
 5. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προσβάλλουν τις αρθρώσεις μεταξύ των σπονδύλων, όπως και τις αρθρώσεις μεταξύ σπονδυλικής στήλης και λεκάνης (ιερολαγόνιες αρθρώσεις).
 6. Εμφανίζεται συνήθως με πόνο (και δυσκαμψία) στην σπονδυλική στήλη που επιδεινώνεται με την ξεκούραση και βελτιώνεται με την δραστηριότητα.
 7. Μερικές φορές προσβάλλει και άλλα μέρη του σώματος όπως τους ώμους, τα ισχία και τα γόνατα.
 8. Επίσης, μπορεί να προσβάλλει τους οφθαλμούς, την καρδιά, την αορτή, το έντερο.
 9. Αντιμετωπίζεται με τους βιολογικούς παράγοντες όταν αποτύχουν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα ανοσοτροποποητικά φάρμακα.
 10. Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στη επίτευξη και διατήρηση της καλής λειτουργικότητας της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων.

 

Θυρεοειδής Αδένας - Θυρεοειδεκτομή

θυρεοειδής αδένας - θυρεοειδεκτομήΟι λειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα είναι σημαντικές και αρκετά σύνθετες και έτσι η παραμικρή δυσλειτουργία του μπορεί να επιφέρει ποικίλες διαταραχές στον οργανισμό. Αυτός ο ενδοκρινής αδένας, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ, ρυθμίζει πλήθος λειτουργιών του οργανισμού, μέσω των ορμονών που εκκρίνει στο αίμα, τις οποίες συνθέτει από το ιώδιο που λαμβάνει ο οργανισμός από την τροφή.

Οι δύο ορμόνες που εκκρίνει, η τριϊωδιοθυρονίνη (Τ3) και η τετραϊωδιοθυρονίνη (Τ4) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σωματική και νοητική ανάπτυξη στην παιδική ηλικία και σχεδόν όλου του μεταβολισμού του ανθρώπου, ενώ μια τρίτη ορμόνη, η καλσιτονίνη φαίνεται ότι έχει σχέση με τον μεταβολισμό του ασβεστίου.

Περισσότερα...

Ρινοπλαστική

after rhinoplastyΤι είναι η ρινοπλαστική

Είναι μια χειρουργική επέμβαση που σκοπό έχει την αλλαγή του σχήματος της μύτης. Κατά κανόνα συνδυάζεται με ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος και αν απαιτείται και με καυτηριασμό των ρινικών κογχών, έτσι ώστε να υπάρχει τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά βελτιωμένο αποτέλεσμα (λειτουργική ρινοπλαστική).

Ενδείξεις για ρινοπλαστική

Εκτός από τα φυσικά χαρακτηριστικά που δεν ικανοποιούν κάποιον ασθενή (δυσμορφίες, ήβος, μέγεθος μύτης) άλλες αιτίες που μπορούν να τον οδηγήσουν στον ιατρό για να υποβληθεί σε ρινοπλαστική είναι τραυματισμοί, συγγενείς ανωμαλίες, προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή.

Περισσότερα...

Τα παιδιά δε χρειάζονται "δίαιτα"

paidikh paxysarkiaΑκόμα κι αν ένα παιδί ανήκει στην κατηγορία των υπέρβαρων ή παχύσαρκων ατόμων, δε θα το βοηθήσουμε εάν το θέσουμε σε «δίαιτα», δηλαδή σ’ ένα περιορισμό λήψης τροφής, με μείωση θερμίδων, με σκοπό την απώλεια βάρους. Ούτε ο περιορισμός της διατροφής του παιδιού αλλά ούτε και η απώλεια βάρους δεν είναι κατάλληλα για ένα παιδί που βρίσκεται στην ανάπτυξη.

Περισσότερα...

Η κοιλιά δεν είναι αρχοντιά

η κοιλιά δεν είναι αρχοντιάΑν γνωρίζαμε πόσο χρήσιμη είναι μια μεζούρα για την υγεία μας δε θα την αποχωριζόμασταν ποτέ.. Εκτιμάται ότι το κοιλιακό λίπος, το λίπος γύρω από την περιφέρεια της μέσης, είναι το βασικό κριτήριο για το μεταβολικό σύνδρομο.

Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά συνοδεύεται και από αυξημένη συσσώρευση λίπους γύρω από τα σπλάχνα. Το σπλαχνικό (ενδοκοιλιακό) λίπος συμπεριφέρεται διαφορετικά από το υποδόριο, και είναι υπεύθυνο για πολλές μεταβολικές διαταραχές, για καρδιαγγειακά νοσήματα και για την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη. Συγκεκριμένα, τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο έχουν διπλάσιο με τριπλάσιο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως στεφανιαία νόσο, και 30-40 φορές αυξημένο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη.

Περισσότερα...

Οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια

Τι είναι η Οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια (ΟΝΑ);

Οξεία νεφρική ανεπάρκεια (που ονομάζεται επίσης και οξεία νεφρική βλάβη) είναι η κατάσταση, στην οποία τα νεφρά σταματούν ξαφνικά να λειτουργούν. Τα νεφρά απομακρύνουν τα τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού και βοηθούν στην ισορροπία νερού και ηλεκτρολυτών στον οργανισμό. Όταν τα νεφρά σταματήσουν να λειτουργούν, τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού, τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες συσσωρεύονται στο σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και τον θάνατο.

nefropatheia 01

Περισσότερα...

Οστεοπόρωση

osteoporosi 01Τι είναι η οστεοπόρωση;

Είναι μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική αντοχή.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Δεν έχει συμπτώματα (μέχρι να εμφανισθεί το πρώτο κάταγμα!).

Από τί κινδυνεύει ο ασθενής με οστεοπόρωση;

Κινδυνεύει από κατάγματα και τα επακόλουθα αυτών (κύφωση, μειωμένη λειτουργική ικανότητα, αναπνευστική ανεπάρκεια).

Περισσότερα...

Όζοι θυρεοειδούς

Με τον όρο όζοι θυρεοειδούς αναφερόμαστε στη μη φυσιολογική αύξηση των κυττάρων του θυρεοειδούς. Η πλειονότητα των όζων (90%) είναι καλοήθεις λίγοι μπορεί να είναι κακοήθεις, στοχεύοντας στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς απαιτείται περεταίρω διερεύνηση τους.

Περισσότερα...

Ζητάς απεγνωσμένα γλυκό;

ζητώντας απεγνωσμένα γλυκόΖητάς απεγνωσμένα γλυκό, ζυμαρικά, ψωμί ή φρούτα; Θα φας μια ωραία σαλάτα με κοτόπουλο ή τόνο και λίγα λεπτά αργότερα θα ζητάς κάτι γλυκό; Έχεις κακή διάθεση και θες κάτι σοκολατένιο; Έχεις παρατηρήσει ότι το χειμώνα καταναλώνεις περισσότερα γλυκά και ειδικά σοκολάτα; Τι συμβαίνει;

Μπορεί να είναι μια απλή συνήθεια, ένας ευχάριστος τρόπος να τελειώσεις το γεύμα σου ή να οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και ο οργανισμός σου ζητά να καταναλώσει τροφές που του φτιάχνουν τη διάθεση.

Περισσότερα...

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: Η ασθένεια της εποχής μας

κατάθλιψη«...Προβλέπεται, ότι το 2020 η κατάθλιψη θα αποτελεί παγκοσμίως, τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου και αναπηρίας...». Η συγκεκριμένη εκτίμηση έγινε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.) πριν είκοσι περίπου χρόνια, το 1998 και φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται απολύτως.

Η κατάθλιψη θεωρείται ως η πιο συχνή ψυχική διαταραχή. Ένας στους πέντε ανθρώπους θα βιώσει την κατάθλιψη κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, μόνο το 20% από αυτούς θα λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

Υπολογίζεται ότι η κατάθλιψη, ως η κύρια αιτία αναπηρίας, επηρεάζει παγκοσμίως περί τα 350 εκατομμύρια ανθρώπους. Τα 30 εκατομμύρια από αυτούς είναι Ευρωπαίοι πολίτες, που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία.

Η σημασία της κατάθλιψης δεν συνδέεται μόνο με τον αναμφισβήτητα μεγάλο αριθμό των ατόμων που υποφέρουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους ή με με τον κίνδυνο αυτοκαταστροφής που σχετίζεται με την πάθηση, αλλά και με το υψηλό κοινωνικοοικονομικό κόστος που προκαλεί.

Περισσότερα...

Επικοινωνία

 Αλεξιουπόλεως 29
 Αργυρούπολη - 16452
 (+30) 2109944955
 Φιλολάου 166
 Αθήνα - 11632
 (+30) 2107011075
 info@iatrikodiktyo.gr
 www.facebook.com/iatrikodiktyo